Kvasíš doma? Spolu so svojim bio odpadom v koši?

Nemusíš sedieť doma a premýšľať nad veľkými nápadmi, ktoré spasia tento svet pred klimatickou krízou. Veľmi ľahko môžeš urobiť malé zmeny v životnom štýle svojej rodiny. Môžeš šetriť vodou, elektrickou energiou, uvažovať o nákupe konkrétnych potravín, alebo si tiež spoločne s rodinou možete urobiť exkurziu do vášho odpadkového koša.

Ročne v priemere na Slovensku vyprodukujeme 427 kg komunálneho odpadu na obyvateľa. V Bratislave je toto číslo ešte vyššie a dosahujeme 487 kg odpadu na obyvateľa za jeden rok.

Hmotnostne najviac zastúpeným druhom odpadu v Bratislave je zmesový odpad v čiernych kontajneroch, ktorý v roku 2020 tvoril až 51% odpadu. Analyzujúc ďalej, až 45% z neho tvoril bio odpad, ktorý mohol byť skompostovaný a ďalej zhodnotený. Bohužial nestalo sa tak. Vyletel von komínom v spaľovni, alebo hnije na skládke.

Preto mojou dnešnou výzvou je začni kompostovať!

Tu je niekoľko tipov a dobrých rád ako na to:

  • Vytipuj si v svojom okolí vhodné miesto na kompostovisko a oslov susedov, ktorí by sa do kompostovania radi zapojili.
  • V prípade, že si poplatníkom za komunálny odpad, môžeš na stránke magistrátu – dane a poplatky požiadať o kompostér zadarmo.
  • Mesto Bratislava taktiež umožňuje zriadiť komunitné kompostovisko, ktoré bude slúžiť pre vlastnú potrebu komunity v určitej lokalite. Viac o tom ako sa zapojiť nájdeš tu.
  • Kompostovaním na záhrade sa jednoducho a ekologicky zbavíš kuchynského a záhradného odpadu, ušetríš peniaze a čas za ich odvoz a získaš kvalitný kompost, ktorý prospeje tvojej záhradke, či balkónu.
  • Kompostovanie má svoje pravidlá, ktoré sú veľmi jednoduché. No má ešte jedno obrovské PLUS – buduje komunitu. Vďaka komunitnému kompostovaniu na sídlisku spoznáš podobne zmýšľajúcich ľudí a častokrát tento malý projekt prerastie do väčších rozmerov. Ako to bolo aj v mojom prípade, keď momentálne zakladám komunitnú záhradu na Kramároch.
  • Kompostovať môžeš aj doma pomocou vermikompostérov za pomoci dážďoviek, alebo môžeš skúsiť bytový kompostér Bokashi fungujúci na anaeróbnej fermentácii organických zvyškov.
  • Omnoho omnoho viac detailov k tejto téme nájdeš tu.

Poslal(a) ~

Ako sa ti páčil tento článok?

E-mailová adresa nebude zverejnená!

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Start typing and press Enter to search